سرور HPE DL180 Gen10: ذخیره‌محور و مقیاس‌پذیر برای دیتاسنترهای در حال رشد

سرور HPE ProLiant DL180 Gen10 یک سرور رک‌مونت ۲ یونیتی (2U) و دوپردازنده‌ای (2P) است که برای کسب‌وکارهای در حال رشد، دیتاسنترهای کوچک و متوسط و بارهای کاری ذخیره‌محور طراحی شده است. این سرور که در کلاس محصولات با ارزش (Value-based) و ورودی سازمانی قرار می‌گیرد، تعادلی هوشمندانه میان هزینه، ظرفیت ذخیره‌سازی و قدرت پردازشی ارائه می‌دهد. HPE این سرور را به‌عنوان پلتفرمی امن، مقیاس‌پذیر و قابل اعتماد برای کسب‌وکارهایی معرفی می‌کند که به دنبال اجرای برنامه‌های کاربردی درون‌سازمانی (On-Premises) و ابر ترکیبی (Hybrid Cloud) هستند.

برخلاف برادر بزرگ‌تر خود یعنی DL380 Gen10 که تمامی امکانات و قابلیت‌های پیشرفته را یکجا در اختیار می‌گذارد، DL180 Gen10 تمرکز خود را بر ارائه حداکثر فضای ذخیره‌سازی در قالبی مقرون‌به‌صرفه گذاشته است. با این حال، این سرور همچنان از همان پردازنده‌های Intel Xeon Scalable، حافظه‌های DDR4 SmartMemory و ابزارهای مدیریتی پیشرفته HPE بهره می‌برد که در مدل‌های رده‌بالاتر نیز یافت می‌شوند. به‌عبارت دیگر، DL180 Gen10 برای سازمان‌هایی ایده‌آل است که به کیفیت و قابلیت اطمینان سرورهای HPE نیاز دارند، اما لزوماً به تمام ویژگی‌های پیشرفته مدل‌های گران‌تر نیازی ندارند.

مشخصات فنی و معماری سخت‌افزاری

قلب تپنده DL180 Gen10، پردازنده‌های Intel Xeon Scalable از سری‌های ۳۲۰۰-۸۲۰۰ و ۳۱۰۰-۴۱۰۰ است که از مدل‌های ۴ هسته‌ای اقتصادی تا پردازنده‌های ۲۶ هسته‌ای پرقدرت را شامل می‌شوند. این سرور از دو سوکت پردازنده (LGA3647) پشتیبانی می‌کند و می‌توان آن را با یک یا دو پردازنده پیکربندی کرد. حافظه نهان (Cache) پردازنده‌ها بسته به مدل بین ۸.۲۵ تا ۳۵.۷۵ مگابایت متغیر است. چیپست Intel C622 نیز ستون فقرات ارتباطی این سرور را تشکیل می‌دهد.

برای حافظه، DL180 Gen10 به ۱۶ اسلات DIMM مجهز است که از ماژول‌های DDR4 SmartMemory ساخت HPE پشتیبانی می‌کند. حداکثر ظرفیت حافظه قابل نصب ۱ ترابایت (با استفاده از ماژول‌های ۶۴ گیگابایتی LRDIMM) است. یک نکته فنی مهم: ماژول‌های ۶۴ گیگابایتی RDIMM تنها با پردازنده‌های نسل دوم Xeon Scalable (سری x2xx مبتنی بر Cascade Lake-SP) کار می‌کنند. سرعت حافظه نیز بسته به پردازنده نصب‌شده بین ۲۴۰۰ تا ۲۹۳۳ مگاترنسفر در ثانیه متغیر است.

مشخصه مقدار
نوع سرور Rackmount 2U
پردازنده 2x Intel Xeon Scalable (نسل اول و دوم)، حداکثر ۲۴ هسته
حافظه رم حداکثر ۱ ترابایت DDR4 (16 اسلات DIMM)
ذخیره‌سازی تا ۱۲ درایو LFF یا ۲۴ درایو SFF؛ پشتیبانی از ۲ درایو SFF اضافی در پشت
کنترلگر ذخیره‌سازی HPE Smart Array S100i (یا P408i با ۲ گیگابایت کش Flash-Backed)
شبکه 2x 1GbE (امکان ارتقاء با FlexibleLOM یا PCIe)
اسلات‌های توسعه حداکثر ۶ اسلات PCIe 3.0 (با دو پردازنده)
مدیریت HPE iLO 5 Standard؛ پشتیبانی از HPE OneView و InfoSight
منبع تغذیه حداکثر ۲ منبع تغذیه Flexible Slot با توان ۵۰۰، ۸۰۰ یا ۱۶۰۰ وات
ابعاد (ع × ع × ط) ۴۴۵.۴ × ۸۷.۳ × ۶۳۴.۷ میلی‌متر
وزن (حداکثر) ۲۶.۳ کیلوگرم

طراحی شاسی و ذخیره‌سازی

DL180 Gen10 با ابعاد ۸۷.۳ میلی‌متر ارتفاع، ۴۴۵.۴ میلی‌متر عرض و ۶۳۴.۷ میلی‌متر عمق (معادل ۳.۴۴ × ۱۷.۵۴ × ۲۴.۹۹ اینچ) و وزن حداکثر ۲۶ کیلوگرم، در کلاس 2U قرار می‌گیرد. این ابعاد، فضای کافی برای نصب حجم قابل توجهی از درایوهای ذخیره‌سازی را فراهم می‌کند.

وجه تمایز اصلی DL180 Gen10، انعطاف‌پذیری فوق‌العاده در پیکربندی ذخیره‌سازی است. این سرور در دو گونه اصلی عرضه می‌شود: مدل LFF (Large Form Factor) با قابلیت نصب ۸ تا ۱۲ درایو ۳.۵ اینچی Hot-Plug و مدل SFF (Small Form Factor) با ۸ تا ۲۴ درایو ۲.۵ اینچی Hot-Plug. همچنین امکان افزودن ۲ درایو SFF در پشت سرور (Rear Drive Cage) به‌عنوان یک گزینه اختیاری وجود دارد که می‌توان از آن‌ها برای نصب سیستمعامل یا به‌عنوان کش استفاده کرد. حداکثر ظرفیت خام ذخیره‌سازی با ۱۲ درایو LFF به ۴۸ ترابایت می‌رسد.

برای کنترلرهای RAID نیز گزینه‌های متنوعی پیش‌بینی شده است. کنترلر پایه HPE Smart Array S100i SR یک کنترلر نرم‌افزاری است که از درایوهای SATA پشتیبانی می‌کند. برای نیازهای حرفه‌ای‌تر، کنترلرهای سخت‌افزاری HPE Smart Array از جمله E208i-a، E208i-p، P408i-a (با ۲ گیگابایت کش و باتری پشتیبان)، P408i-p، P408e-p و P816i-a در دسترس هستند. این کنترلرها از سطوح RAID 0، 1، 5 و 10 پشتیبانی می‌کنند.

توسعه‌پذیری و شبکه

برای توسعه‌پذیری، DL180 Gen10 به ۶ اسلات PCIe 3.0 مجهز است که پیکربندی آن‌ها به تعداد پردازنده‌های نصب‌شده بستگی دارد. با یک پردازنده، یک رایزر اولیه با ۳ اسلات (اسلات‌های ۱ تا ۳) در دسترس است که شامل یک اسلات x8 فول‌هایت فول‌لنگث، یک اسلات x8 فول‌هایت هف‌لنگث و یک اسلات x8 هف‌هایت هف‌لنگث می‌باشد. با نصب پردازنده دوم و رایزر ثانویه، ۳ اسلات دیگر (اسلات‌های ۴ تا ۶) نیز فعال می‌شوند.

برای اتصالات شبکه، این سرور به‌طور پیش‌فرض دارای ۲ پورت ۱ گیگابیتی اترنت (Gigabit Ethernet) است که روی مادربرد تعبیه شده‌اند. برای ارتقا به سرعت‌های بالاتر، گزینه‌های FlexibleLOM و کارت‌های PCIe متعددی از جمله آداپتورهای ۱۰، ۲۵ و ۱۰۰ گیگابیتی در دسترس هستند. کارت‌های شبکه ۱۰ گیگابیتی تا ۳ عدد، کارت‌های ۲۵/۴۰/۱۰۰ گیگابیتی حداکثر ۱ عدد و شتاب‌دهنده‌های PCIe Workload Accelerator تا ۳ عدد قابل نصب هستند.

سرور HPE DL180 G10

مدیریت و امنیت

HPE DL180 Gen10 به تراشه اختصاصی iLO 5 (Integrated Lights-Out) مجهز است که مدیریت از راه دور سرور را از طریق یک رابط تحت وب و همچنین از طریق برنامه موبایل iLO فراهم می‌کند. این تراشه امکان پایش سلامت قطعات، به‌روزرسانی فریم‌ور، نصب سیستمعامل از طریق Intelligent Provisioning و مانیتورینگ مصرف انرژی را فراهم می‌کند. قابلیت iLO Federation نیز به مدیران امکان می‌دهد چندین سرور را از یک کنسول واحد مدیریت کنند.

از نظر امنیتی، iLO 5 با پشتیبانی از Silicon Root of Trust، یک زنجیره اعتماد سخت‌افزاری ایجاد می‌کند که از حملات فریم‌ور و بدافزارهای سطح پایین جلوگیری می‌کند. همچنین قابلیت‌های TPM 2.0، Secure Boot، کیت قفل فیزیکی (Locking Bezel Kit) و کیت تشخیص نفوذ (Intrusion Detection Kit) به‌صورت اختیاری در دسترس هستند.

کارایی و مصرف انرژی

DL180 Gen10 از منابع تغذیه HPE Flexible Slot با توان‌های ۵۰۰، ۸۰۰ و ۱۶۰۰ وات پشتیبانی می‌کند که Hot-Plug بوده و قابلیت پیکربندی به‌صورت افزونه (Redundant 1+1) را دارند. این منابع تغذیه با راندمان Platinum (۹۴٪)، مصرف برق را بهینه می‌کنند. سیستم خنک‌کننده نیز از فن‌های Hot-Plug با قابلیت تعویض در حین کار بهره می‌برد.

برای بوت، علاوه بر درایوهای سنتی، DL180 Gen10 از یک اسلات MicroSD کارت داخلی و پورت USB 3.0 داخلی نیز پشتیبانی می‌کند. همچنین یک گزینه PCIe Enablement Board برای نصب دو عدد M.2 SSD به‌صورت آینه‌ای (Mirrored) برای میزبانی سیستمعامل در دسترس است که بدون اشغال بی‌های ذخیره‌سازی اصلی، راه‌اندازی سریع و ایمن را فراهم می‌کند.

DL180 Gen10 یک سرور ذخیره‌محور و مقرون‌به‌صرفه است که فضای بیشتری برای درایوها (تا ۲۴ SFF یا ۱۲ LFF) در اختیار می‌گذارد، در حالی که DL380 Gen10 حافظه بیشتری (تا ۳ ترابایت)، اسلات‌های PCIe بیشتر (تا ۸ اسلات) و قابلیت‌های پیشرفته‌تری مانند پشتیبانی از NVMe و Persistent Memory را ارائه می‌دهد. اگر اولویت شما ظرفیت ذخیره‌سازی بالا با هزینه کمتر است، DL180 را انتخاب کنید. اگر به حداکثر کارایی، حافظه بیشتر و توسعه‌پذیری پیشرفته نیاز دارید، DL380 گزینه مناسب‌تری خواهد بود.

خیر، DL180 Gen10 به‌طور پیش‌فرض از درایوهای NVMe پشتیبانی نمی‌کند و تنها با درایوهای SAS و SATA سازگار است. این سرور در دو گونه اصلی عرضه می‌شود: مدل LFF با ۸ تا ۱۲ درایو ۳.۵ اینچی و مدل SFF با ۸ تا ۲۴ درایو ۲.۵ اینچی. حداکثر ظرفیت خام ذخیره‌سازی با ۱۲ درایو LFF به ۴۸ ترابایت می‌رسد. همچنین امکان افزودن ۲ درایو SFF در پشت سرور (Rear Drive Cage) به‌عنوان گزینه اختیاری برای نصب سیستمعامل وجود دارد.

DL180 Gen10 دارای ۱۶ اسلات DIMM با حداکثر ظرفیت ۱ ترابایت (با LRDIMMهای ۶۴ گیگابایتی) است، اما یک محدودیت کلیدی: ماژول‌های ۶۴ گیگابایتی RDIMM تنها با پردازنده‌های نسل دوم Xeon Scalable (سری x2xx مبتنی بر Cascade Lake-SP) کار می‌کنند. همچنین ارتقا از پردازنده‌های نسل اول (x1xx) به نسل دوم (x2xx) ممکن است نیاز به به‌روزرسانی فریم‌ور سیستم داشته باشد. سرعت حافظه نیز بسته به پردازنده نصب‌شده بین ۲۴۰۰ تا ۲۹۳۳ مگاترنسفر در ثانیه متغیر است.

DL180 Gen10 به ۶ اسلات PCIe 3.0 مجهز است (۳ اسلات با یک پردازنده و ۶ اسلات با دو پردازنده). برای ارتقای شبکه، می‌توانید از کارت‌های FlexibleLOM و PCIe استفاده کنید: حداکثر ۳ عدد کارت شبکه ۱۰ گیگابیتی یا ۱ عدد کارت ۲۵/۴۰/۱۰۰ گیگابیتی قابل نصب است. سرور به‌طور پیش‌فرض دارای ۲ پورت ۱ گیگابیتی اترنت روی مادربرد است. اسلات FlexibleLOM نیز یک اسلات اختصاصی است و اسلات‌های PCIe استاندارد را اشغال نمی‌کند.

DL180 Gen10 برای مجازی‌سازی سبک تا متوسط، فایل‌سرورها، بکاپ، آرشیو و برنامه‌های کاربردی ابر ترکیبی طراحی شده است. این سرور با حداکثر ۱ ترابایت حافظه و پردازنده‌های تا ۲۶ هسته، می‌تواند محیط‌های VMware ESXi یا Hyper-V با تعداد متوسط ماشین مجازی را به خوبی اجرا کند. اما برای مجازی‌سازی سنگین با تراکم بالای VM یا پایگاه‌های داده بزرگ، DL380 Gen10 با حافظه بیشتر (تا ۳ ترابایت) و پشتیبانی از NVMe گزینه مناسب‌تری است.

جمع‌بندی

سرور HPE ProLiant DL180 Gen10 یک راهکار همه‌کاره، مقرون‌به‌صرفه و ذخیره‌محور است که برای سازمان‌های در حال رشد، دیتاسنترهای کوچک و متوسط، و بارهای کاری نیازمند ظرفیت ذخیره‌سازی بالا طراحی شده است. این سرور با پشتیبانی از پردازنده‌های Intel Xeon Scalable تا ۲۶ هسته، حداکثر ۱ ترابایت حافظه DDR4، و پیکربندی‌های ذخیره‌سازی تا ۲۴ درایو SFF یا ۱۲ درایو LFF، انعطاف‌پذیری فوق‌العاده‌ای را در قالبی ۲ یونیتی ارائه می‌دهد. امنیت سخت‌افزاری با Silicon Root of Trust و مدیریت پیشرفته با iLO 5، این سرور را به گزینه‌ای جذاب برای سازمان‌هایی تبدیل کرده که به دنبال تعادلی هوشمندانه میان قیمت، کارایی و قابلیت اطمینان هستند. اگر به سروری با حداکثر فضای ذخیره‌سازی، قدرت پردازشی قابل قبول و هزینه مالکیت پایین نیاز دارید—به‌ویژه برای کاربردهایی مانند فایل‌سرورها، بکاپ، آرشیو، مجازی‌سازی سبک تا متوسط و برنامه‌های کاربردی ابر ترکیبی—DL180 Gen10 گزینه‌ای است که باید به‌طور جدی در نظر بگیرید.